Zapojili jsme se do soutěže Knihovna jinak 2015

16.11.2015 09:46

Svaz měst a obcí ČR vyhlásil inspirativní soutěž obecních a městských knihoven "Knihovna jinak 2015". Zúčastnili jsme se s našími budkami: 

Ve Frenštátě vznikají soví budky, ve kterých hnízdí knihy. Jde o miniknihovny, tzv. Soví budky, které vytvořila a spravuje Městská knihovna Frenštát pod Radhoštěm. Fungují na principu Půjč si a vrať, kdykoliv a zdarma. 

První, červená miniknihovna, byla instalována v září 2013 pod náměstím, kde knihovna po dobu rekonstrukce sídlí. 

Miniknihovna si získala velkou přízeň nejen u čtenářů knihovny a kolemjdoucích, ale vzbudila velkou pozornost i u médií. A proč právě "Soví budka"? Tento název ji dali místní občané. Miniknihovna je totiž pokreslena obrázky soviček. Tím, že miniknihovna zabodovala, zrodil se nápad s instalací další, a to v dubnu 2015. Tentokrát se zvolila hnědá barva. Dostala strategické umístění, mezi střední školou a vlakovou zastávkou v centru města. 

Soví budky mají i své vlastní webové stránky (www.sovibudky.cz), kde se dozvíte, jak to všechno začalo nejen u nás ve Frenštátě, ale i ve světě. Našim cílem bylo dát o sobě vědět i lidem, kteří knihovnu nenavštěvují, a to se nám 100% splnilo. Kolemjdoucí si budek nejen všimli, ale dokonce do nich občas hrábnou a něco si vyberou. Největší radost nám udělalo, když se někteří stali našimi novými čtenáři.

Do budoucna je připraven plán rozmístit miniknihovny i v obcích, se kterými spolupracujeme v rámci regionálních služeb.